RSS

Älä kadehdi ketään

21 Jou

Älä himoitse lähimmäisesi taloa. Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa, älä hänen palvelijaansa, palvelijatartaan, härkäänsä, aasiaan äläkä mitään, mikä kuuluu hänelle. 2.Moos.20:17.

Monesko käsky tämä on? Kymmenes – oikea vastaus. Vai yhdeksäs? Oikea vastaus sekin. Alunperinhän oli vain yhdeksän käskyä ja niistä saatiin kymmenen käskyn laki, kun viimeinen käsky jaettiin kahtia. Uudessa kirkkoraamatussa on sanamuoto ”älä tavoittele” tuon vanhakantaisemman ”älä himoitse” tilalla. Englantilainen käännös taas sanoo ”älä kadehdi” (thou shalt not covet).

On aika tavallista – ja jos olemme rehellisiä, niin syyllistymme tähän aika usein – että kadehdimme naapurin komeaa taloa, hienoa autoa, unelmien kesämökkiä ehkä jopa hänen tyylikästä ja fiksua puolisoaan… Miksi minun pitää olla köyhä? Miksi minun pitää kestää tuota ihmistä? Miksi en jaksanut opiskella itselleni akateemista ammattia? Mitä varten minulle ei tapahdu mitään hyvää? Miksi kaikki onnenpotkut menevät aina jollekulle muulle? Miksi minun elämäntyöni on niin vaatimaton? Miksi en voi onnistua hengellisessä työssä ja saada yliluonnollisia lahjoja ja samanlaista voitelua kuin monilla kuuluisilla Jumalan miehillä ja naisilla?

Kuule siis, mitä Jumalan henki sanoo: älä kadehdi mitään lähimmäisesi onnea, sillä Jumala on varannut sinulle sinun osasi. Jumala on sen mitannut sinulle eikä hän ole epäoikeudenmukainen. Hän antaa lahjojaan runsaasti kaikille, sillä yksi ja sama on kaikkien Herra. Hän on rikas antaja kaikille, jotka häntä avuksi huutavat. Room.10:12.

Sinun tehtäväsi on täyttää Jumalan sinulle edeltä valmistamat teot – ei sen enempää. Sinun näkysi ja kutsumuksesi voi olla hyvin erilainen kuin niillä ihmisillä, joita sinä kadehdit. Jumala on antanut sinulle voitelunsa. Hän on edeltä varustanut sinut toteuttamaan hänen tahtoaan ja menestymään elämässäsi ja kutsumustyössäsi. Sinun tulee vain ymmärtää, että sinun kutsumuksesi laatu on ainutlaatuinen eikä sitä voi verrata toisten elämäntyöhön.

Otan esimerkin: sinä olet hyvin lahjakas vanhemmuudessasi. Sinä osaat olla pedagoginen ja siirtää oman elämänkokemuksesi ja uskosi omille lapsillesi. Se on korvaamatonta ja suuri siunaus sinun jälkipolvillesi, mutta saattaa jäädä vähän pimentoon muiden silmiltä. Siinä on sinun lahjasi Jeesus-lapselle: täyttä kultaa. Sinä hyödynnät lahjaasi myös seurakunnassa, kun tuet toisia heidän kutsumuksensa löytämisessä ja toteuttamisessa. Otan toisen esimerkin: sinä saat tehdä omassa maallisessa ammatissasi paljon hyvää. Sinä toimit parhaasi mukaan ja hyödynnät lahjojasi lääkärinä, sairaanhoitajana, opettajana, taiteilijana, liikemiehenä, duunarina. Älä väheksy itseäsi. Kaikki toisten kadehtiminen lähtee itsensä väheksymisestä. Näe siis omat lahjasi ja ole kiitollinen Jumalalle niistä. Se on sulaa mirhaa Kristuksen morsiamen käsissä. Otan vielä kolmannen esimerkin: sinä näet paljon vaivaa rukoustyössä, kun sinä kaikessa hiljaisuudessa kannat ihmisten taakkoja sydämelläsi ja rukoilet heille Jumalan apua. Sinä olet myös hyväsydäminen antaja ja olet saanut olla siunaukseksi monille anteliaisuutesi kautta. Sinä olet tuonut Jeesus-lapselle paljon suitsuketta.

Kiittäkäämme Herraa tänään tästä onnesta, jonka olemme saaneet: läheisistä, ammatista, kutsumustyöstä, lahjakkuudesta, hyvinvoinnista, terveydestä ja taivaan siunauksista – kaikesta kunnia Jumalalle!

Kunnia Jumalalle korkeuksissa, ja maan päällä rauha ihmisten kesken, joita kohtaan hänellä on hyvä tahto. Luuk.2:14.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Älä kadehdi ketään

Kirjoittanut : 21.12.2018 Kategoria/t: Profetia, Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.