RSS

Kynnyksen alta

02 syys

Olen jossakin todennut, että Ruutin kirja on minusta profeetallinen. Siinähän juutalainen ruhtinas Booas ottaa vaimokseen Ruutin, mooabilaisen naisen ja syntyy kuninkaallinen suku. Voidaan tulkita, että siinä messias ottaa itselleen vaimon, joka on pakanasyntyinen. Tämä tapahtuu keskellä sadonkorjuuta. Uskon siis Ruutin kirjan olevan sillä tavalla monitasoinen, että se viittaa myös vahvasti lopun aikaan ja Jeesuksen toiseen tulemiseen.

On mielenkiintoista, että läheisin sukulunastaja ei voinut lunastaa Elimelekin omaisuutta, koska olisi joutunut ottamaan Ruutin vaimokseen. Booas oli seuraavana vuorossa ja hoiti sukulunastuksen kuntoon. On selvää, että tämä ensimmäinen sukulunastaja edustaa lakia. Mooabilaista ei voitu lain mukaan hyväksyä seurakunnan jäseneksi. Booas ei toiminut lain tiukan tulkinnan mukaan. Hän onkin esikuva Kristuksesta. Mikä laille oli mahdotonta, koska se lihan vuoksi oli heikko, sen teki Jumala. Room.8:3.

Teidät, jotka olitte kuolleita rikkomuksissanne ja lihanne ympärileikkaamattomuudessa, Jumala teki eläviksi yhdessä Kristuksen kanssa. Hän antoi meille anteeksi kaikki rikkomukset ja pyyhki pois sen kirjoituksen säädöksineen, joka oli meitä vastaan ja oli vastustajamme. Sen hän otti pois tieltä ja naulitsi ristiin. Kol.2:13-14.

Hesekielin kirjassa kerrotaan, kuinka elävä vesi virtasi ”temppelin kynnyksen alta” (Hes.47:1). KR92 sanoo, että ”temppelin perustuksen alta kumpusi vettä”. Uskonelämäni alkuaikoina tunsin uskovia, jotka usein muistuttivat minua tästä: ”Elävät vedet virtaavat aina ihmisten rakentamien kynnysten ali”. Toisin sanoen siellä, missä ihmiset asettavat rimoja ja laativat sääntöjä, siellä voi Jumala yllättää rikkomalla sääntöjä. Hän jopa rikkoo omia sääntöjään! Tämä tapahtui Ruutin kohdalla, tämä tapahtui silloin, kun Daavid miehineen söi uhrileipiä ilmestysmajassa (Mark.2:26) ja tämä tapahtui esimerkiksi sapattikäskyn kohdalla, kun Jeesus ei hyväksynyt fariseusten tulkintaa siitä. Tällaista sovinnaisuuden rikkomista tapahtui usein siellä, missä Jeesus liikkui. Hän ei ollut ahtaan uskonnollisuuden eikä sääntöjen kangistama, hän eli hengen vapaudessa.

Ilman Jumalan hengen ohjausta lain rikkominen voi johtaa syntiin ja sääntöjen sivuuttaminen anarkiaan. Mutta haluan silti rohkaista sinua elämään hengen vapaudessa Kristuksen seuraajana niin että uskosta ei tule uskontoa, vakaumuksellisuudesta ei tule lain kirjaimen orjuutta, sanan kuuliaisuudesta ei tule estettä aidolle elämälle. Katso lapsia, katso Jeesusta. Molemmat auttavat elämään terveessä uskossa niin että uskonnollisuus ei kangista. Vältä siis ”seipään nielemistä” äläkä tee oikeasta opista elämän tarkoitusta.

Siitä vedestä, jota minä annan, tulee hänessä lähde, joka kumpuaa iankaikkiseen elämään. Joh.4:14.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Kynnyksen alta

Kirjoittanut : 02.09.2019 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.