RSS

Onko sinulla hyvä arvostelukyky?

26 Lok

On olemassa onnettomuus, olen nähnyt sen auringon alla, virhe, joka on vallanpitäjästä lähtöisin: tyhmyys on asetettu monille korkeille paikoille, ja rikkaat saavat istua alhaisella sijalla. Olen nähnyt palvelijoiden istuvan hevosten selässä ja ruhtinaiden kävelevän maassa palvelijoiden tavoin. Saarn.10:5-7.

Viisauden yksi ilmentymä on hyvä arvostelukyky. Hyvää arvostelukykyä ei voi saavuttaa sattumalta, se ei ole synnyinlahja, se on harjaantumisen tulos. Hyvään arvostelukykyyn tarvitaan perusteellinen Jumalan sanan tunteminen Pyhän Hengen koulussa.

Uskovia varten on olemassa kaikenlaisia kouluja, jotka ihmiset ovat järjestäneet: on seminaarit, on hiljentymispäivät, on raamattukoulut, on teologiset instituutit ja on jumaluusopin jatko-opinnot ja mitä vaan. Mutta oikeasti käymme Jumalan koulua vähän joka päivä, jos haluamme. Jotkut eivät valitettavasti halua suorittaa muita tutkintoja kuin ihmisten järjestämiä.

Oletko sinä huomannut koskaan mitään arvostelukyvyn puutetta, jota tyhmyydeksikin kutsutaan? Oletko esimerkiksi kuullut, että ihmiskunta pelastuu, kun keksitään sellainen avaruusalus, jolla päästään siirtymään toiselle tähdelle? Tai että esimerkiksi presidentin virkaan tyrkytetään jotakuta, joka vaikuttaa löydetyn kivikautisesta luolasta ja siirretyn aikakoneella nykypäivään? Kun luulisi, että kansakunnan parhaat persoonat kilpailisivat presidentin virasta. Tai oletko koskaan nähnyt, että seurakunnan paimeneksi on päätynyt joku tyyppi, joka harjoittaa erilaista henkistä ja hengellistä väkivaltaa mennen tullen? Onkohan seurakuntalaisilla mitään syytä katsoa peiliin, jos susi äänestetään lammasten paimeneksi? Tai sanotaanko sellaista henkilöä uskovaiseksi, jolla on täysin kristinuskon vastaiset arvot? Tai todistaako se hyvästä arvostelukyvystä, jos sotkee vanhan liiton säädöksillä uuden liiton seurakunnan elämää?

Jos tulisi mies, joka tuulta tavoitellen valehtelisi petollisuudessaan: ”Minä saarnaan sinulle viinistä ja väkijuomasta”, siinä olisi saarnaaja tälle kansalle. Miika 2:11. Entäpä jos tulee joku, joka suosittaa rakentamaan miljoonan euron pytingin ja haluaa maksattaa sen muilla? Noita velkavankeuteen sidottuja ihmisparkoja hän sitten aikoo kutsua ”seurakunnaksi”! Jeesus oli närkästynyt ihmisten huonosta arvostelukyvystä, saati huijaamisesta.

Taivaan muodon te osaatte arvioida, mutta aikojen merkkejä ette osaa. Matt.16:3.

Jeesus oli pettynyt, kun ihmiset arvioivat säätä, mutta eivät huomanneet paljon merkityksellisempiä asioita. He eivät loppujen lopuksi ollenkaan tajunneet, kuka heidän keskellään oli. Jos he olisivat tunnistaneet Jeesuksen messiaaksi ja Jumalan Pojaksi, he olisivat kääntyneet pois turhanpäiväisistä asioista ja ottaneet uuden suunnan elämäänsä. Huonon arvostelukykynsä takia he tuhlasivat elämänsä tilaisuuden.

Mikä siunaus onkaan, jos osaa ottaa tilaisuudesta vaarin, jos osaa käyttää hyväksi ne tilaisuudet, joita elämä tarjoaa, jos osaa arvioida henkilöitä ja asioita oikein! Se on ulottuvillamme. Se vaatii työtä ja ponnistelua, nöyryyttäkin, sillä: nöyrien luona on viisaus. Sananl.11:2.

Tänään siis meillä on tilaisuus olla rohkeasti Jumalan ihmisiä, hyvän arvostelukyvyn omaavia, nöyriä ja viisaita. Tänäänkin on mahdollista siivota elämästämme pois kaikki epäjumalat. Arvioikaamme asioita ja ihmisiä Jumalan sanan mittapuulla niin emme jää tyhmiksi. Saatamme huomata, että Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus. 1.Kor.1:24.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Onko sinulla hyvä arvostelukyky?

Kirjoittanut : 26.10.2019 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.