RSS

Leivän lainaajasta leipuriksi

02 Tam

Mitä odotat elämältä? Mikä on sinun unelmasi? Mitä kohti haluat mennä? Minkälaisen elämäntyön haluat jälkeesi jättää? Mikä on se jalanjälki, jonka toivot jäävän maan kamaralle sinusta?

Monilla ei ole aavistustakaan. Siksi he ovat valmiit ottamaan vastaan mitä unelmia tahansa. He haluavat puolison ja perheen, he haluavat kauniin kodin, hyvän ammatin, vähän mainetta ja kunniaa – kenties. Ainakin paljon tavaroita.

Vaikka maalliset toiveet ovat luonnollisia, Jeesuksen neuvot olisivat monille enemmän kuin tarpeen: Anokaa, niin teille annetaan. Etsikää, niin te löydätte. Kolkuttakaa, niin teille avataan. Luuk.11:9. Moni osaa ulkoa Isä meidän – rukouksen, mutta se koski lähinnä elämän perustarpeita ja ne hengelliset tarpeet ja elämän tarkoituksen etsintä, siitä Jeesus puhui heti perään. Jeesus osasi ”piilottaa” ohjeensa vertauksiin. Niinpä hän puhui miehestä, joka sai yllätysvieraan ja joutui menemään naapurin luo lainaamaan leipää (Luuk.6:5-13). Naapuri ei ollut halukas auttamaan.

Moni luovuttaa tässä vaiheessa. Elämän tarkoitus on liian vaikea löytää. Kolme leipää tarkoittaa Jumalan sanaa, sillä juutalaiset jakoivat Raamatun kolmeen osaan. Ilman Jumalan sanaa ei kuitenkaan asia etene. Jos etsintämme on laimeaa, saatamme luovuttaa. Jeesus kehotti siis olemaan määrätietoinen, itsepintainen ja sinnikäs: Minä sanon teille: vaikka hän ei nousekaan antamaan hänelle sen tähden, että hän on ystävä, hän nousee kuitenkin siksi, että toinen hellittämättä pyytää, ja antaa hänelle niin paljon kuin hän tarvitsee. Luuk.11:8.

Jeesus jatkaa vertausta ja mainitsee lapsia, jotka pyytävät kalaa tai kananmunaa. Herra halusi rohkaista jokaista, joka kääntyy Jumalan puoleen tarpeittensa kanssa, varsinkin jos joku etsii totuutta ja vanhurskautta, jotakin syvempää elämää kuin vain arjen ulkonaisia asioita. Niinpä hänen opetuksensa huipentuu tähän:

Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljon ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat. Luuk.11:13.

Kun joku on saanut syödä elämän leipää (Jumalan sanaa) ja saanut siihen vielä paistettua kalaa ja ehkä kananmunaa päälle (kuulla hengen ilmoituksia), hän voi pyytää Pyhän Hengen kastetta ja olla valmis suunnistamaan elämässään eteenpäin. Hänellä on nyt kaikki edellytykset arvioida suuntaansa oikein. Hän osaa tehdä kypsiä valintoja, hän näkee ja kuulee, mitä hengen maailmoissa tapahtuu. Hän vastaanottaa Jumalan viisautta päivittäin. Hänestä tulee kykenevä huolehtimaan myös muista, sehän oli koko opetuksen lähtökohta. Hän on löytänyt elämän tarkoituksen. Hän voi alkaa itse tuottaa sitä leipää, joka ruokkii muita.

Sinunkin elämäsi tarkoitus on jotakin, joka koskee toisia – sinun elämäsi tarkoitus ei koske yksin sinua itseäsi. Vain Jumalan yhteydessä voit löytää elämän tarkoituksen ja ne hyvät teot, jotka Jumala on sinulle valmistanut.

Jos joku puhuu, puhukoon kuin Jumalan sanoja. Jos joku palvelee, palvelkoon sen voiman mukaan, jonka Jumala antaa, että Jumala tulisi kaikessa ylistetyksi Jeesuksen Kristuksen kautta. 1.Piet.4:11.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Leivän lainaajasta leipuriksi

Kirjoittanut : 02.01.2020 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.