RSS

Rohkaisuksi omaishoitajalle

05 Maa

Ajattelen nyt niitä ihmisiä, lähinnä uskovia, jotka joutuvat kärsimään lähiomaisensa sairauden vuoksi. Joku joutuu hoitamaan puolisoaan, joka sairastaa alzheimerin tautia ja dementoituu. Hänen on kaiken arjen pyörittämisen, hoitotoimenpiteiden suorittamisen ja muun väsyttävän hoivatyön keskellä kestettävä vielä se, että rakas ihminen on henkisesti häipynyt jonnekin ja on auttamattomasti poissa. Läheinen ja rakas ihminen on fyysisesti läsnä, mutta ei enää henkisesti – hänen persoonallisuutensa on kuin kuollut. Siinä tilanteessa lähiomaisen taakka voi olla hyvin raskas.

Vastaava voi tapahtua silloin, kun läheinen sairastaa vakavasti mielenterveyttään. Psykoosi sekoittaa ihmisen todellisuudentajun ja psykoottisen henkilön persoonallisuus voi samalla tavoin häipyä jonnekin varjoihin. Sairas voi olla aggressiivinen ja ilkeä ja sanoa asioita, joita terveenä kauhistuisi. Tällä tavoin sairastunut ihminen ei ole enää vastuussa teoistaan ja sanoistaan. Lähiomainen voi ymmärtää tämän kirkkaasti järjellään, mutta tunteita on silti vaikea hallita ja sairaan ihmisen sanat voivat loukata syvästi.

Sinulle, joka joudut kokemaan näitä, haluan sanoa: ole urhea, ole kestävä. Älä anna vihollisen häiritä sinun mielenrauhaasi, vaan säilytä sydämesi puhtaana ja anna anteeksi. Pyydä Jumalalta voimia kestää tämä elämäntilanne. Hän jos kukaan tietää, mitä joudut kestämään ja sietämään. Hän haluaa auttaa ja tukea sinua. Hän kulkee sinun rinnallasi.

Hän on sallinut tämän tapahtua, sillä hän luottaa sinuun. Hän on uskonut sinulle tämän koettelemuksen, koska hän näkee sinussa vahvuutta ja kestävyyttä ja kärsivällisyyttä ja kaikkia niitä hyveitä, joita tarvitaan. Hän haluaa sinun tulevan entistäkin vahvemmaksi kantamaan toisten vajavuuksia – kantamaan kuormia. Eikä hän anna sitä kuormaa enempää kuin jaksat kantaa. Hän kasvattaa sinua ja sinä saat olla Jumalan käytössä juuri tässä. Hän on myös varannut sinulle palkan ja se palkka on suuri. Pidä kiinni uskosta Jumalaan, sillä siinä on sinun lohdutuksesi ja voimasi. Pidä kiinni rukouksen yhteydestä Kristukseen, sillä hänestä virtaa sinuun elämisen rohkeutta silloinkin, kun kaikki tuntuu epätoivoisen vaikealta.

Odota Herraa. Ole luja, ja olkoon sydämesi rohkea. Odota Herraa. Ps.27:14.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Rohkaisuksi omaishoitajalle

Kirjoittanut : 05.03.2020 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.