RSS

Luonteen kasvatusta

02 Elo

Heti kun astut sisälle taivasten valtakuntaan, käynnistyy sinua koskeva Jumalan erityinen kasvatussuunnitelma. Tai oikeastaan se alkaa heti, kun tulet herätykseen. Herätyksen tilaa voidaan kutsua ”eteiseksi”, jonne tullaan jo ennen uudestisyntymistä. Se on se välitila, jossa et ole enää maailmassa, mutta et vielä uskossakaan. Olet vähän kuin Ester: Kukin neito meni vuorollaan kuningas Ahasveroksen luo oltuaan ensin kaksitoista kuukautta kauneudenhoidossa, kuten neidoista oli määrätty. Näin heidän aikansa kului kauneudenhoidossa: kuusi kuukautta heitä hoidettiin mirhaöljyllä ja toiset kuusi kuukautta tuoksuvoiteilla ja muilla naisten kauneudenhoitokeinoilla. Ester 2:12.

Kuka ymmärtää näitä vertauksia? Olen ollut huomaavinani, että vain harva ymmärtää. On noloa selittääkin kaikkea – kuin selittäisi vitsiä tosikolle. Mutta en aina itsekään käsitä, mitä jokin Raamatun kertomus merkitsee minulle nykyhetkessä. Esterin mirhaöljyt ja tuoksuvoiteet? Voi hyvä tavaton.

Aloin puhua Jumalan kasvatusohjelmasta ja tarkoitin sitä osaa, joka liittyy luonteemme kasvattamiseen. Jos kauneudenhoito oli Esterin kohdalla kosmetiikkaa, niin meidän kohdallamme sen tulisi olla ihan muuta: ..vaan olkoon se katoamaton, salassa oleva sydämen ihminen, hengeltään lempeä ja hiljainen. 1.Piet.3:4.

Luonne ja persoonallisuus – siihen osaan elämäämme kytkeytyy niin paljon. Jos olet luonteeltasi ”pilalle mennyt”, et ole toivoton tapaus, mutta sinun uskonelämäsi tuskin voi kukoistaa ennen kuin muutut. Jos olet kovin itsekeskeinen, saat kyllä egoosi kolhuja. Jos olet äkkipikainen, kasvat todennäköisesti aika hitaasti. Jos olet pinnallinen ihminen, sama juttu. Jos olet kovin jäyhä ja tunne-elämäsi on kirveellä veistettyä, et helpostikaan pääse eteenpäin. Jos et pärjää sosiaalisessa elämässä, et luultavasti koskaan nouse seurakunnan eturiviin. Jos olet sisäänpäin kääntynyt, voit silti palvella monin tavoin, esimerkiksi rukoilijana – tai blogistina (kuten minä). Etsi sinulle räätälöity kutsumuksesi, joka on sopusoinnussa sinun persoonasi kanssa.

Erilaiset luonteen ominaisuudet määräävät siis sinun kehitystäsi tai kutsumuksesi luonnetta. Jumalan kasvatusohjelma ei suosi ketään: Tiedä siis sydämessäsi, että Herra*, sinun Jumalasi, kasvattaa sinua niin kuin isä kasvattaa poikaansa. 5.Moos.8:5. Eräs sisar sanoi usein: Jumalalla ei ole lempilapsia. Kärsimys on teille kasvatusta; Jumala kohtelee teitä kuin lapsiaan. Mikä on se lapsi, jota isä ei kurita? Hepr.12:7.

Olen kuitenkin tehnyt havainnon, että Jumala on taitava löytämään ihmisestä hänen hyvät puolensa. Kohta kun joku on tullut uskoon, saamme nähdä, että hän muuttuu. Äksyilijästä tulee ystävällinen, kylmäkiskoisesta tulee huomaavainen, ylpeästä nöyrä, huithapelista vastuuntuntoinen.

Jumala löytää sinustakin niitä hyviä ominaisuuksia, joiden varaan hän voi rakentaa. Hän näkee sinun mahdollisuutesi ja houkuttelee esiin sinun hyviä puoliasi. Olet jo kasvanut. Olit ehkä ennen helposti töykeä, nykyään huomaavainen. Olit ehkä ennen itsekäs, nykyään avulias. ”Lempeä ja sävyisä henki” on saanut sinussa jalansijaa. Sinussa tapahtuu koko ajan positiivista muutosta, kun elät rukoillen ja tutkit sanaa, kun palvelet toisia. Sinun uskosi tekee sinussa työtä ja vie sinua oikeaan suuntaan. Näin sinä kasvat ja valmistut samalla niihin tehtäviin, joihin olet kutsuttu, vaikka et vielä niitä edes näe. Ne odottavat sinua. Saat nähdä, että Jumalan koulussa oleminen on palkitsevaa. Sitä palkitsevampaa, mitä pidemmälle pääset.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Luonteen kasvatusta

Kirjoittanut : 02.08.2020 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.