RSS

Israel ja uusi liitto

26 Maa

”Katso, päivät tulevat”, sanoo Herra*, ”jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton.”… ”Mutta se liitto, jonka minä teen Israelin huoneen kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra*, on tällainen: Minä panen opetukseni heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämeensä.” Jer.31:31,33.

Me olemme tottuneet ajattelemaan, että olemme uuden liiton kansaa, me kristityt – Kristuksen ruumis ja seurakunta. Mutta Jumala haluaa, että myös Israel ja juutalaiset ovat uuden liiton kansaa. Vielä heistä on tuleva sellaisia.

Mutta valitettavasti tämän päivän Israel ei paljonkaan anna merkkejä uudesta liitosta, pikemminkin vanhasta ”silmä silmästä, hammas hampaasta” – ajattelusta (Matt.5:38). Sitä oudompaa on, että Israel-ystävyydestä tulee jokin hyväksyntäautomaatti kaikelle voimapolitiikalle, mitä Lähi-idässä toteutetaan.

Todellisia sankareita ovat rauhantekijät Jeesuksen sanojen mukaan (Matt.5:9). Meidän tulisi kristittyinä antaa tukemme kaikelle sellaiselle toiminnalle, joka tähtää rauhaan ja sovintoon. Joskus se rauha ja sovinto vaatii molempien osapuolten nöyrtymistä ja sydämen vilpittömyyttä – kipeitä ratkaisuja. Jitzhak Rabin oli aikanaan valmis tähän. Hän joutui ammutuksi, mutta samalla hän muistuttaa enemmän Kristusta kuin nämä kotoiset Israel-intoilijat yhteensä.

Herra Putin näytti esimerkin voimapolitiikasta, kun ryösti Krimin itselleen 2014 ja aloitti sodan Ukrainaa vastaan 2022. Hyväksymmekö me Israelin laajentumispyrkimykset vetoamalla vanhan liiton aikaisiin kirjoituksiin? Emme, jos olemme oikeasti uuden liiton kansaa. Herra Trump oli myös valitettavasti pahan kerran pihalla uuden liiton mukaisesta ajattelusta. Toivottavasti nykyinen presidentti osaa korjata edeltäjänsä aiheuttamia ongelmia.

Politiikka on sinänsä sellainen toiminnan taso, joka ei minua kiinnosta. Mutta testinä kristillisyytemme aitoudesta käy toki politiikkakin. Aika harvoin totuuden ja oikeuden puolustamista nähdään missään maailmanpolitiikan näyttämöllä. Mutta Jumala ei hylkää meitä kaikesta väärästä politiikasta huolimatta, ei Israelia eikä meitä, ei viisaita poliitikkoja eikä tunareita. Hänellä on suunnitelmansa ja hän vie sen päätökseen maailman ihmetellessä.

Sen tähden Herra*, joka lunasti Abrahamin, sanoo Jaakobin heimolle näin: – Ei Jaakob enää joudu häpeään, eivätkä hänen kasvonsa enää kalpene. Kun hän näkee keskuudessaan lapsensa, minun kätteni työn, niin hän pyhittää minun nimeni, pitää pyhänä Jaakobin Pyhän ja pelkää Israelin Jumalaa. Myös hengessään eksyneet pääsevät ymmärrykseen, ja napisijat ottavat oppia. Jes.29:22-24.

 
Kommentit pois päältä artikkelissa Israel ja uusi liitto

Kirjoittanut : 26.03.2023 Kategoria/t: Rohkaisu

 

Kommentointi on suljettu.